Ontelbare buxusplanten worden momenteel kaal gevreten door de buxusrups.

Veel mensen komen terug van vakantie en zien ineens dat hun buxus helemaal is opgegeten door de buxusrups. Soms wordt nog wel eens gedacht dat de buxus verdroogd is, maar dit is zeker niet het geval. De boosdoeners zijn de rupsen.

Buxus rupsen in actie

Je hoort ze gewoon knagen!

In onderstaande bijdrage van RTL Nieuws is goed te zien dat de buxusstruiken letterlijk worden verslonden door de rupsen. Dit is goed te zien wanneer het beeld wordt versneld.

De rups kwam een paar jaar geleden helemaal nog niet voor in Nederland, maar ontwikkeld zich nu als een echte plaag. De buxusmot die de eitjes legt, komt van origine alleen maar voor in het verre oosten. Waarschijnlijk is de rups ‘geïmporteerd’

In 2007 kwam de buxusrups voor het eerst voor in Zuid-Holland. Tegenwoordig kunnen we hem haast in heel Nederland tegenkomen. De gearceerde gebieden op de kaart (bron: RTL Nieuws) geven aan waar de rups momenteel actief is.

Buxusrups in Nederland

De rups verspreidt zich snel, omdat de buxusmot als vlinder veel eitjes legt. Dit levert natuurlijk veel rupsen op. Daarnaast heeft hij meerdere generaties per jaar en kent de rups geen natuurlijke vijand. Dus dat gaat snel. Tijd om te herstellen heeft de buxus dan ook niet.

Bestrijden buxusrups of vervangen van de buxus

De rupsen zijn nauwelijks te bestrijden. Dit zal met regelmaat moeten gebeuren en bij voorkeur met de hele buurt tegelijk. De rupsen er uit halen is haast een onmogelijke (dag)taak. Veelal wordt dan ook gekozen om de buxus te vervangen door wat anders. Een van de meest gebruikte vervangers is de Ilex Crenata. Deze heeft dezelfde kenmerken als de buxus. Denk hierbij aan wintergroen, regelmatige groei, klein bladig, goede vormsnoei mogelijk etc.

Heeft u vragen? Of kunnen wij u helpen? We horen het graag.

Bekijk hier de bijdrage van RTL nieuws: