In het ontwerp van uw tuin is (als het goed is) rekening gehouden met standplaats en groeiwijze van planten. Toch zal het in de praktijk altijd nodig zijn om beplanting te snoeien. Hierbij dient er te worden gekeken naar:

  • Soort plant
  • Tijd van het jaar
  • Bloeitijd van de plant
  • Groeiwijze van de plant.

 

Verschillende manieren van snoeien

Vorm snoeien

Deze snoeivorm wordt toegepast om vaste vormen in de beplanting te krijgen. Een voorbeeld hiervan is een haag of buxus.

Verjonging snoei

Een verjonging snoei zorgt voor een rijkere bloei en/of vruchtzetting. Heesters die na verloop van tijd te groot worden kunnen door het snoeien van de dikke en dode takken worden verjongd. Jonge takken kunnen blijven staan voor de bloei van het volgende jaar.

Onderhoud snoei

Onderhoud snoei is minder ingrijpend omdat het op de juiste tijdstippen gebeurt. Hierdoor kan het zijn dat het niet eens opvalt dat er gesnoeid is. Veel vaste planten kunnen na de bloei worden gesnoeid. Hierbij is het noodzakelijk om de dode bloemen te verwijderen. Mogelijk kan hierdoor nog een tweede bloei ontstaan zoals bijvoorbeeld bij Geraniums, Alchemilla’s e.d.

Zoals u ziet komt er bij het snoeien van beplanting de nodige kennis om de hoek kijken. Tijdens het tuinonderhoud dat wij gedurende het jaar doen wordt er naar alle planten gekeken wanneer en hoe ze het beste gesnoeid kunnen worden.

Wilt u meer informatie?

Neem gerust contact op!