Wij van Tuin+ Hoveniers vinden dat er in een tuin altijd water aanwezig dient te zijn. Dit kan in de vorm van een vijver, een waterornament of desnoods een enkele drinkschaal voor vogels. Water zorgt namelijk voor leven in de tuin. In een vijver kunnen zich kikkers, salamanders, padden, watervlooien, vissen en nog veel meer dieren zich huisvesten. Het is wel de bedoeling dat de vijver in balans is. Om dit voor elkaar te krijgen moet er met verschillende zaken rekening worden gehouden.
Een vijver dient bij voorkeur te worden gevuld met gewoon leidingwater. Dit is overal prima van kwaliteit. De waardes zijn prima en ook bevat het geen ziektes.
Na het vullen van de vijver dienen de zuurstofplanten binnen 24 uur te worden aangebracht. Dit gaat de vorming van (zweef)algen tegen. De zuurstofplanten hebben een aantal belangrijke functies;
- Ze geven zuurstof af aan het water
- Ze geven een stof af die alggroeiremmend werkt
- Ze nemen voedingsstoffen op uit het water, hierdoor is er minder beschikbaar voor alggroei
In de praktijk hebben we geleerd dat onderstaande hoeveelheden zeer goede resultaten geven voor het evenwicht in de vijver. Dit zijn wel minimum aantallen, hoe meer hoe beter.
- Vijver van 0-10 m3 heeft 2 bossen zuurstofplanten per m3 nodig
- Vijver van 10-20 m3 heeft 1,5 bos zuurstofplanten per m3 nodig
- Vijvers die groter zijn dan 20 m3 hebben 1 bos zuurstofplanten nodig per m3
Als de vijver is aangeplant zal er minimaal 4 weken moeten worden gewacht met het uitzetten van vissen. De zuurstofplanten moeten eerst aanslaan en het water in evenwicht brengen. Een vuistregel is dat er 1 vis (10 cm) per m2 water mag worden uitgezet. Een vijver van 20 m2 mag dus maximaal 20 vissen bevatten. Liefst minder!
De volgende vissen zijn probleemloos in een biologische vijver te houden:
- Goudwinde (de mooiste en minst verontreinigende vis)
- Goudvis (jongt wel snel, wat een nadeel is)
- Sarasa
- Shubunkin
- Elrits
- Zilverwinde
- Blauwe winde
Karpers worden door ons zeer afgeraden als u een biologisch vijver wilt. Een karper (koi) zoekt zijn voedsel op de bodem en maakt daardoor het water troebel. Gevolg hiervan is dat de planten minder licht krijgen en dus minder groeien, als de karpers ze al niet opeten.
Als aan deze voorwaarden wordt voldaan zal de vijver mooi helder blijven en een streling voor het oog zijn. U kunt nu met volle teugen genieten van al het leven in en om het water.
Tenslotte: Wanneer u meer vissen wilt dan biologisch verantwoord, minder planten dan biologisch verantwoord of karpers wilt, is een biologisch evenwicht niet mogelijk en zal mechanisch een manier gevonden moeten worden. Dit komt neer op filteren en meestal ook een UV lamp.